zaterdag 23 januari 2021

Pei-ching-K'ao-ya (China)

PEI-CHING-K’AO-YA (PEKINGEEND)

1 panklare eend van 2 kilogram
10 jonge uitjes met groene scheuten
2 eetlepels honing
1 afgestreken theelepel gemberpoeder
½ kopje koud water
2½ theelepel zout
150 gram bloem
½ kopje kokendheet water
1 eetlepel olie
2 eetlepels sojasaus


Schil 2 uien zonder het groen, hak ze en breng ze aan de kook met de honing, gemberpoeder en water. Wrijf de eend van binnen in met 2 theelepels zout, voeg het groen van de beide uien erbij en naai de openingen dicht. Smeer de eend aan alle kanten met het kokendhete honingwater in en laat hem 12 uur op een goed geventileerde plaats hangen zodat de huid volledig droog kan worden.
Verwarm de oven tot 190°C. Leg de eend met de borst naar boven op het rooster in de oven en braad hem 1 uur. Zeef inmiddels de bloem in een mengkom, doe er ½ kopje kokendheet water en ½ theelepel zout bij en maak hiervan een soepel deeg. Rol het deeg uit, steek er kleine rondjes uit en rol deze nog eens vliesdun uit. Verwarm de olie met 2 eetlepels water in een pan met deksel en laat de deegrondjes in de gesloten pan 20 minuten stoven. Keer de eend na 1 uur om en bak hem bij 220°C nog eens in 15 - 20 minuten knapperig bruin. Snijd de rest van de uien met de groene scheuten in flinterdunne plakjes.
De eend trancheren, het vel er afhalen en het vlees in blokjes snijden. Men eet eerst het vel, dan het vlees samen met de plakjes ui, die met sojasaus besprenkeld en in de pannenkoekjes zijn gerold.

4 - 6 personen

voorbereidings- / droog- / bereidingstijd : 30 minuten / 12 uur / 80 minuten

gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Lekkernijen uit dertig landen : 121 Internationale specialiteiten / Annette Wolter

Geen opmerkingen: