zondag 25 december 2016

Totani e Patate in Tegame alla Genovese (Genua, Ligurië, Italië)

TOTANI E PATATE IN TEGAME ALLA GENOVESE (INKTVIS EN AARDAPPELEN UIT GENUA)

900 gram inktvis, schoongemaakt, of 700 gram in ringen gesneden inktvis
600 gram aardappelen, in plakken gesneden
5 eetlepels olijfolie
2 grote tenen knoflook, gepeld en gehakt
1½ eetlepel gehakte peterselie
6 eetlepels droge witte wijn
zout
225 gram Italiaanse tomaten uit blik, in stukken gesneden, met sap
½ theelepel marjolein of oregano
versgemalen zwarte peper


Als u hele inktvissen gebruikt, snij deze dan na het schoonmaken in ringen van ongeveer 2,5 centimeter breed. Laat de tentakels heel, en maak er twee of drie bosjes van. Was de inktvis, of u deze nu zelf gesneden heeft of zo gekocht, een paar keer in koud water dat u steeds ververst. Dep ze droog met keukenpapier en zet opzij. Ontvel de tomaten en snij in stukken van ongeveer 4 centimeter dik. Zet apart. Doe olie, knoflook en peterselie in een pan en fruit op hoog vuur totdat de knoflook een mooie bruine kleur gekregen heeft. Doe de inktvis in de pan, haal de stukken met een vork door de olie. Als inktvis heter wordt, springen er soms wat druppeltjes olie uit de pan, dus zorg ervoor dat u er niet te dichtbij komt. Als de inktvis een vale witte kleur gekregen heeft, voeg dan wijn toe en laat deze in een paar minuten borrelend verdampen. Voeg een paar snuifjes zout, tomaten met sap en de marjolein of oregano toe. Roer goed door, doe een deksel op de pan, draai het vuur lager en laat de inhoud 30 minuten zachtjes sudderen. Voeg de aardappelen toe, nog een snuifje zout en wat peper. Roer de inhoud goed door en zet een deksel op de pan. Laat nog 40 minuten sudderen totdat de aardappelen gaar zijn. Proef of nog zout en/of peper moet worden toegevoegd.
Serveer direct

6 personen

gebied : Genua, Ligurië, Italië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan

Geen opmerkingen: