zondag 25 december 2016

Pesce Turchino al Forno con le Patate (Genua, Ligurië, Italië)

PESCE TURCHINO AL FORNO CON LE PATATE (GEBAKKEN MAKREEL MET AARDAPPELEN OP GENUESE WIJZE)

700 gram aardappelen
12 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
50 gram gehakte peterselie
zout
versgemalen zwarte peper
900 gram makreelfilets met vel, of andere vissoort met stevig vlees


Verwarm de oven op 230°C voor. Schil de aardappelen en snij ze in zeer dunne plakjes. Maakt u de plakjes te dik dan zijn ze aan het einde van de baktijd niet gaar. Was ze in koud water en dep ze droog met keukenpapier. Doe de aardappelpartjes in een vuurvaste ovenschaal van 40 x 25 centimeter (bij voorkeur van geëmailleerd gietijzer) met de helft van de olijfolie, helft van de knoflook en helft van de peterselie en strooi hierover rijkelijk zout en peper. Meng dit goed door elkaar en verdeel gelijkmatig over de bodem van de schaal. Zet de schaal bovenin de voorverwarmde oven. Bak totdat de aardappelen halfgaar zijn, ongeveer 12 tot 15 minuten. Haal de schaal uit de oven, leg de visfilets met het vel naar onderen op de aardappelen. Vermeng in een kleine kom de rest van de olijfolie, knoflook en peterselie en giet het mengsel over de vis. Strooi hierover nog een keer rijkelijk zout en peper. Zet de schaal weer in de oven. Haal na 10 minuten de schaal uit de oven. Bedruip de vis met wat vocht uit de schaal. Maak de aardappelplakjes die tegen de kant van de schaal vastgeplakt en al bruin zijn los, schuif ze wat opzij en leg hiervoor in de plaats wat plakjes die nog niet bruin zijn. Zet de schaal nog 5 minuten in de oven.
Serveer direct. Maak de plakjes die aan de schaal zijn blijven zitten los. Dit zijn de lekkerste!

6 personen

gebied : Genua, Ligurië, Italië
gerechtsoort : visgerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan
Een reactie plaatsen