zondag 25 december 2016

Spaghetti 'Ajo e Ojo' (Italië)

SPAGHETTI ‘AJO E OJO’

Dit is de vlugste, gemakkelijkste en smakelijkste pastaschotel die u kunt klaarmaken. Afkomstig uit de krottenwijken van Rome, is het nu een wijdverbreide specialiteit, vooral voor de elegante romeinse slapelozen, die rekenen op de spaghettata om hen door de nacht te helpen.
In de meeste versies wordt de gekneusde knoflook in olijfolie gefruit totdat ze bijna zwart is. Ze worden dan uit de olie gehaald en hiermee wordt de spaghetti gekruid. In dit recept wordt de gehakte knoflook licht in de olie gefruit en samen met de olie aan de spaghetti toegevoegd. Het resultaat is een wat vollere en lichtere knoflooksmaak die niet bitter of opdringerig is.

9 eetlepels olijfolie
2 teentjes knoflook, gepeld en zeer fijngehakt
zout
450 gram spaghettini
versgemalen peper, 6 tot 8 draaien met de molen
2 eetlepels gehakte peterselie


De saus kan klaargemaakt worden in de tijd dat het water voor de spaghetti aan de kook gebracht wordt. Wanneer u het vuur onder het water heeft aangezet, doe dan 8 eetlepels olie, knoflook en zout in een zeer kleine steelpan. Fruit de knoflook op een klein pitje, roer voortdurend totdat de knoflook langzaam een mooie gele kleur krijgt.
Doe de spaghetti in het kokende water en kook ‘al dente’. Laat daarna direct uitlekken, doe over in een voorverwarmde schaal en voeg de olie-en-knoflooksaus toe. Schep deze er goed doorheen, zodat de spaghetti volledig met een laagje bedekt is en voeg peper en peterselie toe. meng er dan de resterende eetlepel olijfolie door en serveer direct.

4 personen

land : Italië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De mooiste Italiaanse recepten : Hoogtepunten uit de klassieke Italiaanse kookkunst / Marcella Hazan
Een reactie posten