zondag 15 mei 2016

Oca Brasata con Fichi (Italië)

OCA BRASATA CON FICHI (GESMOORDE GANS MET VIJGEN)

1 schoongemaakte jonge gans (2½ kilogram)
1 theelepel zout
½ theelepel witte peper
1 eetlepel marjolein
1 eetlepel tijm
1 kopje azijn
1 ui
¼ liter rode wijn
2 wortelen
1 kleine knolselderij
1 courgette
1 blik gepelde tomaten
¼ liter vleesbouillon
1 theelepel marjolein
1 theelepel tijm
1 mespunt suiker
4 verse vijgen


Gans onder stromend water wassen, droogdeppen, kruiden met zout, peper, marjolein en tijm. Azijn in een grote braadpan doen en de gans erin leggen. In een op 200°C voorverwarmde oven schuiven en in ongeveer ½ uur gaar laten worden. Tijdens de braadtijd gans een paar maal met rode wijn begieten. Intussen de groenten schoonmaken, wassen, kleinsnijden. Met de gepelde tomaten bij de gans voegen en nog 30 minuten mee laten bakken. Gans eruit nemen, in stukken verdelen en warmhouden. Groenten met vleesbouillon vermengen, op smaak afmaken met marjolein, tijm en suiker. Geschilde en in plakken gesneden vijgen toevoegen en ongeveer 5 minuten zachtjes mee laten koken. Gans op een schaal leggen en groenten er omheen leggen. Serveren met verse polenta bestrooid met schapenkaas (Pecorino).

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Italiaanse keuken / Velio Pifferi