vrijdag 8 september 2023

Spaghetti met verse sardientjes (Italië)

SPAGHETTI MET VERSE SARDIENTJES

400 gram spaghetti
zout
6 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel olijfolie
500 gram verse sardines
bloem
2 venkelknollen
sap van 1 citroen
4 tomaten
40 gram boter
50 gram geraspte Gruyère


Kook de spaghetti in ruim water met zout en een eetlepel olijfolie beetgaar. Snijd de kop van de sardines. Snijd de buikholte open en verwijder de darmen. Wentel e visjes door bloem en schud de overtollige bloem eraf. Verhit de olie en bak de sardines snel aan weerszijden aan. Laat ze op keukenpapier uitlekken.
Snijd de venkel in repen. Breng ruim water met zout en citroensap aan de kook. Dompel de tomaten even in kokend water en haal het vel eraf. Leg de venkel in het kokende water en laat 2 minuten koken. Schenk de venkel op een vergiet en spoel ze af met koud water.
Snijd de tomaten in plakken.
Beboter een wijde, ovenvaste schotel. Leg de helft van de spaghetti erin en leg hier achtereenvolgens de venkel, de sardines en de tomaat op.
Bedek met de overige spaghetti en bestrooi de bovenkant met Gruyère. Leg hier en daar een klontje boter en zet de schotel midden in een voorverwarmde oven van 160° C. Laat de schotel in 40 minuten gratineren.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Italiaanse pasta / Ina Drukker

Geen opmerkingen: