vrijdag 8 september 2023

Felfel-e Ghermez ba Lubia Sefid (Iran)

FELFEL-E GHERMEZ BA LUBIA SEFID (CANNELLINIBONENPUREE MET PAPRIKA)

Dit gerecht bevat de lekkere combinatie van gepureerde cannellinibonen (heerlijk glad en romig) en paprika’s, die een scherpe, rokerige smaak hebben. Dien dit gerecht op als onderdeel van een mezé of als voorgerecht.

5 rode paprika’s
3 tenen knoflook, fijngesneden
roomboter, om in te bakken
olijfolie, om in te bakken
1 handvol oreganoblaadjes
1 handvol basilicumblaadjes
3 eetlepels granaatappelmelasse
zeezout
versgemalen zwarte peper
20 gram walnoten, geroosterd, grofgehakt

CANNELLINIBONENPUREE
400 gram gedroogde cannellinibonen, een nacht geweekt, uitgelekt
2 verse laurierblaadjes
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 hand basilicumblaadjes
1 hand oreganoblaadjes
3 eetlepels olijfolie, plus extra om in te bakken
zeezout
versgemalen peper


Breng voor het maken van de puree de cannellinibonen met de laurierblaadjes in een pan met water aan de kook en kook tot de bonen gaar zijn. Giet af maar bewaar hierbij 250 milliliter van het kookvocht.
Bak in een andere pan de knoflook in wat olijfolie, voeg het basilicum en de oregano toe en bak 2 minuten mee. Schep dit kruidenmengsel in een foodprocessor met de uitgelekte cannellinibonen en pureer. Voeg wat van het bewaarde kookvocht toe als de puree te droog is. Roer e olijfolie erdoor en breng op smaak met zout en peper. Zet weg.
Blaker de velletjes van de paprika’s op een gasvlam of in een heel hete oven. Doe ze in een plastic tasje en laat 15 minuten stomen. Trek de velletjes eraf en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Fruit de knoflook in wat boter en olie. Voeg de oregano, het basilicum en de blokjes paprika toe. Roer de granaatappelmelasse erdoor, breng op smaak met zout en peper en verwarm nog 5 minuten zodat de smaken zich kunnen vermengen.
Smeer de puree op een platte schaal, schep het paprikamengsel erop, bestrooi met de gehakte walnoten en dien op.

6 personen

gebied : Iran
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Pardiz : Een culinaire reis door Perzië / Manuela Darling-Gansser

Geen opmerkingen: