zaterdag 16 januari 2021

Imam Bayildi met ansjovis (Turkije)

IMAM BAYILDI met ansjovis (GEVULDE AUBERGINES)

4 middelgrote aubergines
3 eetlepels olie
3 uien
500 gram tomaten
3 knoflooktenen
½ theelepel zout
snuifje witte peper
1 laurierblad
1 kaneelstokje
4 eetlepels gehakte peterselie
6 ansjovisfilets
12 zwarte olijven


Snijd de steel van de aubergines. Verwarm 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de vruchten daarin onder voortdurend keren 5 minuten aan. Snijd de aubergines in de lengte doormidden en hol ze met een lepel zo ver uit dat ze heel blijven, maar gevuld kunnen worden. Schil de uien en snijd ze in dunne ringen. Snijd de tomaten kruiselings in, leg ze even in kokend water, pel ze en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
Verwarm 1 eetlepel olie in de koekenpan, bak de uienringen hierin goudgeel. Voeg de tomaten erbij en laat ze in de gesloten pan 5 minuten stoven. Verwarm de oven tot 180°C. Voeg de geperste knoflook, het zout, de peper, het laurierblad, kaneelstokje en de peterselie bij de tomaten en uien en laat alles nog eens 10 minuten stoven. Haal het laurierblad en kaneelstokje uit de pan. Zet de halve uitgeholde aubergines in een beboterde vuurvaste vorm, vul ze met de gestoofde groenten en gratineer ze 10 minuten in de voorverwarmde oven. Snijd de ansjovisfilets in de lengte doormidden. Beleg de aubergines met de ansjovis en de olijven.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 40 minuten

gebied : Turkije
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Lekkernijen uit dertig landen : 121 internationale specialiteiten / Annette Wolter

Geen opmerkingen: