zondag 5 juli 2020

Mungunzá (Brazilië)

MUNGUNZÁ (PUDDING VAN GEPLETTE MAÏS EN KOKOSMELK)

In Brazilië brengt men deze pudding steevast op tafel op St. Jan, 24 juni.

1¼ deciliter kokosmelk, gemaakt van geraspte kokosnoot en 1¼ deciliter verse melk
450 gram gekookte, uitgelekte, geplette maïs
75 gram gebrande pinda’s, grof gestampt in een vijzel of met een deegrol fijngemaakt
110 gram suiker
1 eetlepel boter
1 theelepel rozenwater
1 stukje pijpkaneel van 7 à 8 centimeter
4 hele kruidnagels
1 theelepel zout
2 eetlepels rijstemeel
kaneel in poedervorm

Warm de kokosmelk in een zware steelpan op middelmatig vuur, tot er zich kleine blaasjes langs de rand van de pan vormen. Roer er dan de maïs, pinda’s, suiker, boter, rozenwater, pijpkaneel, kruidnagels en zout door. Breng het mengsel aan de kook, draai de vlam klein en laat op de spaarbrander - of op een plaatje - in 1 ¼ uur gaar worden. Roer de massa af en toe even door. Combineer 2 eetlepels van de sudderende pudding met het rijstemeel in een kommetje en roer dit mengsel dan door de pudding. Laat, af en toe roerende, het geheel nog 15 of 20 minuten zachtjes koken, tot de pudding wat dikker is geworden. Neem de pan van het vuur, verwijder de pijpkaneel en de kruidnagels, doe de pudding in een vlakom en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Laat hem daarna in de koelkast door en door koud worden. Bestrooi spaarzaam met kaneel en dien hem op in de vlakom.

6 personen

gebied : Brazilië
gerechtsoort : nagerecht

bron : In de Zuid-Amerikaanse keuken (Uit eten in de wereld) / Jonathan Norton Leonard

Geen opmerkingen: