zondag 5 juli 2020

Karper op Poolse wijze (Polen)

KARPER OP POOLSE WIJZE

1 middelmatig grote karper
1 aardappel
1 ui
1 laurierblad
peterselie
½ liter bier
zout
25 gram boter of margarine
een stuk boterkoek
2 à 3 eetlepels rozijnen
2 à 3 eetlepels amandelen
¾ deciliter rode wijn
aroma
2 citroenen
8 gevulde olijven


Was de karper en schub hem. Vul de buikholte met 2 stukken aardappel of wortel, zodat hij ‘rechtop’ bereid kan worden. Kook ondertussen de fijngehakte ui met het laurierblad en de peterselie in het met weinig water verdunde bier. Wrijf de karper in met zout en braad hem in een grote pan rondom even aan. Voeg het licht verdunde bier langzaam toe en dik de saus in met het geraspte stuk boterkoek. Was de rozijnen, pel de amandelen en voeg deze met de rode wijn, zout en het aroma aan de saus toe. Laat het geheel 10 minuten zachtjes doorkoken, zet de karper rechtop op een voorverwarmde schotel en overgiet hem met de saus. Garneer de schotel met schijfjes citroen en plakjes gevulde olijven.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het complete visboek : Een keur van recepten uit binnen- en buitenland / Erna Horn

Geen opmerkingen: