zondag 5 juli 2020

Gebakken vis met mierikswortelsaus (Polen)

GEBAKKEN VIS MET MIERIKSWORTELSAUS

¾ à 1 kilogram kabeljauw zonder kop, schoongemaakt, of andere vis (karper, snoek, snoekbaars, brasem)
60 gram boter
1/8 liter room
80 gram mierikswortel
2 à 3 eetlepels azijn
zout
suiker


De kabeljauw schoonmaken, het vlies uit de buikholte verwijderen, de vis afspoelen, laten uitlekken, besprenkelen met azijn, bestrooien met zout, in een ingevette ovenschaal leggen, er gesmolten boter overheen gieten en in een matig hete oven zetten. Langzaam bakken gedurende 30 à 40 minuten, daarbij telkens boter over de vis gieten en er water (2 à 3 eetlepels) op sprenkelen. Wanneer de vis gaar is, er de licht gezouten en gesuikerde room, vermengd met geraspte mierikswortel, overheen gieten. Dan nog enige minuten laten bakken.
Opdienen in de ovenschaal waarin de vis is gebakken. Er aardappelen bij geven.
Mierikswortelsaus: Een halve eetlepel boter met meel fruiten, twee eetlepels geraspte mierikswortel toevoegen en mee laten bakken, verdunnen met bouillon, een kwart liter zure room er doorheen roeren. Toevoegen: zout, desgewenst een halve theelepel suiker om de scherpe smaak van de mierikswortel te verzachten en wat citroensap. Door laten koken en opdienen bij gekookt rundvlees of gekookte is.
De saus wordt nog smakelijker wanneer men er voor het opdienen twee eierdooiers doorheen roert.

4 personen

gebied : Polen
gerechtsoort : visgerecht

bron : Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A. Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Geen opmerkingen: