zondag 5 juli 2020

Gevulde vis (Israël)

GEVULDE VIS

2 in gelijke moten gesneden karpers
200 gram zeevis zonder graat
1 ui
2 à 3 eieren
¼ kop broodkruimels
1 theelepel suiker
1 theelepel peper
zout

SAUS
4 à 5 uien
2 theelepels zout
1 theelepel peper
3 à 4 wortels
peterselie

MIERIKSWORTEL
1 mierikswortel (100 gram)
1 rode biet
azijn
suiker


Schil de uien en snijd ze in plakken. Deponeer ze in een grote pan en bedek ze met water. Dek de pan af en laat ze zo staan, totdat de vis gereed is.
Was de moten karper en voeg zout toe. Laat ze 1 uur in de koelkast staan. Verwijder de huid, zonder deze te beschadigen en leg ze apart. Maal het vlees van de karpers en van de zeevis met 1 ui. Om het malen te vergemakkelijken, snijdt men eerst de vis in stukken. Voeg zout, suiker, peper en broodkruimels aan dit mengsel toe. Klop de eieren en roer ze langzaam door deze massa.
Breng het water in de pan met uien aan de kook; daarna vuur lager draaien.
Vul de afgestroopte huid van de karpermoten met de gemalen visvulling. Doe daarna de stukken gevulde vis in de pan (waarin het water op dat moment niet mag koken). Voeg zout, peper en suiker aan de saus toe. Laat ze gedurende 1 uur zachtjes sudderen op matig vuur. Na 30 minuten pocheren, worden de wortels geschrapt en in dunne schijfjes gesneden. Roer ze door de saus. De hoeveelheid zout, peper en suiker waarmee men de gevulde vis en de saus op smaak brengt is persoonlijk. Om een donkere saus te maken, voegt men er 3 à 4 schijfjes rode biet of uienschil aan toe.
Koud te serveren, nadat het gerecht met mierikswortel in de koelkast heeft gestaan.
Mierikswortel: Schil de mierikswortel en de rode biet en rasp ze fijn. Slechts azijn toevoegen voor zover dit door het mengsel wordt opgenomen (2 à 3 eetlepels) en voorts suiker naar smaak. Goed mengen. Bewaren in gesloten kruik.

4 personen

gebied : Israël
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mme Lola Zucker, in Internationale gerechten / samengesteld door mevr. A Landwehr-Cléjan en mevr. E. C. Luns-Barones van Heemstra

Geen opmerkingen: