zaterdag 24 augustus 2019

Yakhnit Samak Harrak (Libanon)

YAKHNIT SAMAK HARRAK (KOUDE VIS IN PAPRIKASAUS)

1 kilogram zeebaars, kabeljauw of schelvis, gefileerd
grof zeezout, gemalen
de kop en de graten van de vis
4 - 5 eetlepels olijfolie
2 flinke uien, fijngehakt
2 - 4 tenen knoflook, uit de knijper
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel gemalen kaneel
¼ - ½ theelepel cayennepeper
½ theelepel karwijzaad, gekneusd in de vijzel
het sap van 1 - 2 citroenen


Wrijf de vis aan beide zijden in met zout en laat dit er een uur intrekken. Maak een bouillon van de graten en de kop, plus iets meer dan een halve liter koud water. Zeef de bouillon. Verwarm de olie in een koekenpan en bak de vis in 5 - 6 minuten aan beide kanten goudbruin. Haal de vis uit de pan en bak nu in dezelfde olie zachtjes de snippers ui tot ze zacht zijn. Voeg ook de uitgeknepen knoflook toe (pas op dat de knoflook niet aanbrandt). Giet de overtollige olie uit de pan en leg de vis boven op ui en knoflook. Strooi de kruiden over de vis en besprenkel de vis met het sap van 1 citroen. Giet nu de visbouillon erbij, tot de vis vrijwel geheel onderstaat. Breng de inhoud van de pan opnieuw aan de kook en laat de vis in 15 - 20 minuten helemaal gaar pruttelen. Haal de pan van het vuur, sprenkel er nog wat citroensap over (ik houd wel van zuur) en strooi er een klein beetje zout over. Laat de vis in de saus afkoelen en serveer de vis met warm Pitabrood.

4 - 6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mezze : De kleine culinaire traktatie / Rosamond Man

Geen opmerkingen: