zaterdag 24 augustus 2019

Fondue met zwarte peper (Zwitserland)

FONDUE met zwarte peper (KAASFONDUE)

Volgens de overlevering werd kaasfondue uitgevonden door de vrouw van een Zwitserse wijnboer tijdens de druivenpluk. Omdat ze het zo druk had met het plukken van druiven, had ze geen tijd om een gewone maaltijd klaar te maken.

1 teentje knoflook, doormidden gesneden
2 koppen droge witte wijn
500 gram gemalen gruyère
500 gram gemalen emmenthaler (Zwitserse)
vers gemalen zwarte peper
3 eetlepels maïzena, opgelost in 3 eetlepels kirsch
1 stokbrood, in blokjes gesneden


Wrijf een aardewerk caquelon in met knoflook en giet de wijn erin. Verwarm de pan op een matig vuur tot de wijn begint te borrelen. Doe met kleine beetjes tegelijk de kaas erin en blijf voortdurend roeren, zodanig dat de lepel in de pan een acht beschrijft. Strooi, als alle kaas gesmolten is, de peper erop en roer de opgeloste maïzena erdoor.
Zet de pan op een réchaud op tafel en geef iedere eten een lange vork. Prik het brood aan de vork en doop het in de gesmolten kaas. Geef bij de fondue een droge witte wijn.

6 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Zwitserland . Oostenrijk . Tsjechoslowakije ‘Hongarije . Roemenië / Eva Bakos

Geen opmerkingen: