dinsdag 3 januari 2017

Focaccia con le Olive (Genua, Ligurië, Italië)

FOCACCIA CON LE OLIVE (PLAT BROOD MET OLIJVEN)

Deze pizza-variant uit Genua is een soort brood dat bereid wordt met olijfolie en dat bijzonder goed smaakt met kaas. De provincie Ligurië is beroemd om zijn heerlijke olijven en de fijne olijfolie is een van de beste soorten uit heel Italië.

1 kilogram bloem
zout
50 gram verse of 25 gram gedroogde gist
3½ deciliter warm water
snufje suiker
1 ¾ deciliter olijfolie
1 ½ deciliter droge witte wijn
400 gram zwarte olijven, ontpit en grof gehakt
1 eetlepel verse tijmblaadjes
2 eetlepels verse oreganoblaadjes


Zeef de bloem met ½ theelepel zout in een grote kom. Los de verse gist in ½ deciliter van het water op en voeg een snufje suiker toe om de gist te activeren. Laat het gistmengsel op een warme plaats staan tot het schuimig is en roer het daarna door de bloem. Bereid de gedroogde gist volgens de aanwijzing op de verpakking. Roer 1½ deciliter olijfolie, de witte wijn en de rest van het warme water door het bloemmengsel en kneed het deeg 10 tot 15 minuten op een met bloem bestrooid aanrecht. Voeg eventueel wat extra bloem of water toe als het deeg te nat of te droog is. Kneed tweederde van de olijven en de tijm door het deeg en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen, in een afgedekte kom. Kneed het deeg weer door en verdeel het in tweeën. Rol elk stuk uit op een met bloem bestrooid aanrecht tot een grote lap van 1 centimeter dik. Leg de lappen deeg op ingevette bakplaten, druk ze iets plat en bestrooi ze met zout naar smaak en de oregano. Verdeel de rest van de olijven over het brood en druk ze in het deeg met uw vingertoppen. Bak de broden 25 minuten in een voorverwarmde (240°C) oven, tot ze licht-goudbruin zijn en bestrijk ze met de rest van de olijfolie. Dien de broden direct op met een glas wijn.

8 personen

gebied : Genua, Ligurië, Italië
gerechtsoort : brood

bron : De regionale keuken van Italië / Jan Morgan

Geen opmerkingen: