dinsdag 3 januari 2017

Cacciucco (Livorno, Toscane, Italië)

CACCIUCCO (VISSOEP)

Deze verrukkelijke vissoep is een specialiteit van Livorno, en is substantieel genoeg om als maaltijd te dienen. Varieer de vissoorten naargelang ze verkrijgbaar zijn.

4 eetlepels olijfolie
3 teentjes knoflook, gehakt
1 rood Spaans pepertje, gehakt
1 ui, gehakt
1 stengel selderij, gehakt
225 gram tomaten uit blik
een handjevol gehakte peterselie
zout
vers gemalen zwarte peper
700 gram gemengde octopus, pijlinktvis, steurgarnalen, garnalen, langoustine enzovoorts, in hanteerbare stukjes gesneden
1,5 deciliter droge witte wijn
900 gram gemengde witvis (schelvis, kabeljauw, wijting, heilbot enzovoorts) in hanteerbare stukjes gesneden
4 - 8 sneden oud Italiaans brood, geroosterd en met een doorgesneden knoflookteentje ingewreven


Verhit de olie in een grote pan en bak de knoflook en het pepertje, af en toe omscheppend, tot ze licht gebruind zijn. Voeg de ui en selderij toe en bak die al roerend tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten en de peterselie toe, doe er peper en zout naar smaak bij en laat met het deksel op de pan 5 minuten pruttelen. Doe er de pijlinktvis, steurgarnalen enzovoorts bij en schenk er dan de wijn op. Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten, of tot de pijlinktvis zacht is, koken. Voeg er de rest van de vis en 3 deciliter water aan toe en laat dan nog eens 15 minuten pocheren tot de vis gaar is. Leg een sneetje knoflookbrood in elke soepkom en schep er de soep over. Dien onmiddellijk op.

4 - 8 personen

gebied : Livorno, Toscane, Italië
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Italië : De Toscaanse keuken / Elizabeth Cornish

Geen opmerkingen: