dinsdag 13 december 2016

Brik met tonijn en ei (Tunesië)

BRIK MET TONIJN EN EI

150 gram tonijn in olie uit blik
2 eetlepels olijfolie
2 uien, heel fijn gehakt
6 eetlepels fijngehakte verse bladpeterselie
½ theelepel zout
½ theelepel gemalen witte peper
300 milliliter zonnebloemolie, om te frituren
4 malsouqua- of ouarka-deegvellen
4 eieren
1 eiwit, geklopt
1 citroen, in partjes, om te garneren


Laat de tonijn uitlekken. Verhit de olijfolie in een pan met antiaanbaklaag en fruit ui en peterselie 6 à 7 minuten al roerbakkend op een heel laag vuur. Haal de pan van het vuur en voeg de tonijn toe. Roer goed met een houten lepel tot er een homogene pasta ontstaat. Breng op smaak met zout en peper. Verhit de frituurolie. Leg een deegvel op een met olie ingevet bord. Vouw het deeg in tweeën met de ronde kant naar u toe om het midden te markeren en vouw het weer open. Leg 2 grote lepels tonijnvulling op de onderste helft. Maak een klein kuiltje in de vulling en breek er voorzichtig een ei in. Bestrooi met peper en zout en vouw het deeg opnieuw dicht. Druk de ronde kant, ongeveer 2 centimeter van de rand, stevig aan met de vingers om alle vulling in het midden te houden. Om het deeg beter te laten plakken, kunt u de rand even met wat eiwit bestrijken. Laat de brik onmiddellijk in de hete olie glijden en bak hem aan beide kanten goudbruin. Schep de brik met een grote houten lepel uit het vet en laat zoveel mogelijk olie weglekken. Serveer onmiddellijk, met een partje citroen om erover uit te persen.

4 personen

gebied : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Momo : Een gastronomische reis door Marokko, Tunesië en Algerije / Mourad Mazouz
Een reactie plaatsen