dinsdag 13 december 2016

Brik met gamba-tonijnvulling (Tunesië)

BRIK MET GAMBA-TONIJNVULLING

1 pak filodeeg (diepvries, Easy Bakery)
1 grote aardappel
1 bakje gamba’s (200 gram)
1 kleine ui
2 teentjes knoflook
1 zakje verse peterselie (30 gram)
2 eetlepels kappertjes
½ theelepel gemalen kurkuma
1 blikje tonijn op olijfolie (185 gram)
zout
peper
harissa of 1 fijngesneden rode peper
6 deciliter (arachide)olie
1 eiwit
4 kleine eieren
1 citroen


Plakjes filodeeg in verpakking 2 uur bij kamertemperatuur laten ontdooien. Aardappel ongeschild in bodempje water in 20 minuten gaarkoken en laten afkoelen. Aardappel pellen en in fijne stukjes snijden. Gamba’s pellen en in stukjes snijden. Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Blad van peterselie fijnknippen. Kappertjes fijnhakken.
In pan 1 dl olie verhitten, hierin ui en knoflook fruiten. Gamba, aardappel, peterselie en kappertjes en kurkuma toevoegen en geheel nog 2 minuten zachtjes bakken. Pan van vuur nemen. Tonijn afgieten en door gambamengsel scheppen. Vulling op smaak brengen met zout, peper en harissa.
Deeg uitvouwen. Met scherp mes 4 centimeter van lange kant van filodeeg snijden, zodat vierkante vellen van 23 x 23 centimeter ontstaan. Een filovel met eiwit bestrijken en op tweede vel leggen. Randen met eiwit bestrijken. Kwart van vulling in hoek scheppen. Met vingers halve maan van vulling vormen, met bolle kant aan hoekzijde.
Telkens 1 eitje breken in holte van maanvorm, of ei splitsen en dooier op filodeeg leggen. Filodeeg diagonaal over vulling vouwen en dichtdrukken. Afdekken met vochtige theedoek (om uitdroging te voorkomen). Zo nog 3 driehoeken (= brik) maken.
In diepe koekenpan of braadpan flinke laag olie verhitten. Briks een voor een behoedzaam in hete olie laten glijden en aan beide zijden goudbruin bakken, voorzichtig omkeren. Brik op keukenpapier laten uitlekken en warmhouden. Intussen ‘sokkeltjes’ van citroenen snijden: onderkant eraf snijden en in de lengte diepe inkepingen maken. Op vier borden citroen zetten en warme brik in inkeping plaatsen. Aan tafel brik naar wens met citroensap besprenkelen.

4 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
voorbereidings- / wacht- / bereidingstijd : 20 minuten / 2 uur / 50 minuten

land : Tunesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Allerhande maart 2003
Een reactie posten