dinsdag 13 december 2016

Tadzjiekse groenelinzensoep met rijst (Tadzjikistan)

TADZJIEKSE GROENELINZENSOEP MET RIJST

olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, fijngehakt
1 wortel, fijngehakt
4 tomaten, in blokjes
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 theelepels komijnzaad
½ theelepel pimentpoeder
200 gram groene of bruine linzen, gespoeld
150 gram zilvervliesrijst, gespoeld
2 laurierblaadjes
1 liter hete groentebouillon
120 gram kruimelige geiten- of schapenkaas
zeezout
versgemalen zwarte peper

KRUIDENPASTA
6 eetlepels olijfolie
een flinke handvol bladpeterselieblaadjes
een flinke handvol korianderblaadjes
een handvol zuring- of muntblaadjes
een handvol pistachenoten
kneepje citroensap


Verhit een grote pan op halfhoog vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de ui, de bleekselderij, de wortel en de tomaat toe en bak de groenten tot ze zacht zijn. Doe de knoflook, het komijnzaad en het pimentpoeder erbij, bak alles nog 1 minuut en schep dan de linzen, de rijst en de laurierblaadjes erdoor. Giet de groentebouillon erbij. Breng de soep aan de kook, zet het vuur laag en doe het deksel op de pan. Laat de soep 20 - 30 minuten pruttelen tot de rijst en de linzen gaar zijn. Maak intussen de kruidenpasta. Mix alle ingrediënten met een flinke snuf zout en peper in een kleine blender tot een dikke pasta. Leng de soep aan met een scheutje heet water, proef en breng hem op smaak. Schep de soep in serveerkommen, verdeel de kruidenpasta erover en verkruimel de kaas erboven.

4 personen

gebied : Tadzjikistan
gerechtsoort : soep

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

Geen opmerkingen: