woensdag 14 december 2016

Lapin à la Trappiste et aux Champignons Sauvages (België)

LAPIN A LA TRAPPISTE ET AUX CHAMPIGNONS SUAVAGES (KONIJN MET TRAPPISTENBIER EN WILDE PADDENSTOELEN)

MARINADE
1 wortel, geschrapt en overdwars in 4 stukken gesneden
1 grote ui, in plakken
1 stengel bleekselderij, in stukjes van 2,5 centimeter gesneden
1 theelepel gedroogde tijm
1 laurierblad
1 theelepel zwarte peperkorrels
5 jeneverbessen, gekneusd
2 flesjes Belgisch abdijbier of een ander donker, aromatisch bier
0,8 deciliter ciderazijn of goede witte-wijnazijn

STOOFPOT
2 konijnen (2 - 2,5 kilogram totaal), elk in 6 tot 8 stukken gesneden
zout
vers gemalen zwarte peper naar smaak
8 eetlepels bloem
5 eetlepels ongezouten boter
1 eetlepel plantaardige olie
500 gram verse paddenstoelen (liefst een mengsel van wilde en gekweekte paddenstoelen), schoongeborsteld en in dikke plakken gesneden
20 zilveruitjes of 10 sjalotjes, gepeld
1,8 deciliter kippenbouillon, bij voorkeur eigengemaakte, of water
2 theelepels suiker
1 eetlepel rode-bessengelei
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie


Meng alle ingrediënten voor de marinade in een glazen of aardewerken schaal. Leg er de stukken konijn in, dek de schaal af met plasticfolie en zet hem ten minste 8 uur, maar liefst tot de volgende dag in de koelkast. Haal de stukken konijn uit de marinade en dep ze droog met keukenpapier. Wrijf ze in met peper en zout en haal ze door de bloem. Schud overtollige bloem eraf. Bewaar de marinade. Verhit de olie en 2 eetlepels van de boter op een matige vlam in een grote, geëmailleerde braadpan tot de boter begint te schuimen. Bak de stukken konijn aan beide kanten bruin. Doe er niet meer dan een paar tegelijk, zodat de pan niet te vol wordt. Pas op dat de boter niet verbrandt. Leg alle stukken konijn weer in de pan. Giet er de marinade met groenten en kruiden bij. Breng het geheel aan de kook en laat het, met het deksel op de pan, 45 minuten op een laag pitje sudderen. Leg het deksel iets schuin, zodat het vocht kan inkoken, en stoof het vlees in 45 tot 60 minuten zo gaar dat het bijna van het bot valt. Houdt u, terwijl het konijn stooft, met de paddenstoelen en de uien bezig. Smelt 2 eetlepels van de resterende boter op een matige vlam in een grote koekenpan. Bak de paddenstoelen in 8 tot 10 minuten mooi bruin. Strooi er zout en peper over en zet ze apart. Smelt de resterende eetlepel boter met de bouillon, suiker en zout en peper naar smaak in een pannetje. Doe er de uien in en laat ze op een matige vlam in ongeveer 30 minuten zacht worden. Het vocht is ingekookt en stroperig. Haal de pan van het vuur. Haal de stukken konijn uit de pan. Verwijder het laurierblad en pureer de andere ingrediënten in een blender. De gepureerde groenten maken de saus dik en geven er extra aroma aan. Giet de saus terug in de pan en proef of er nog peper en zout bij moet. Breng de saus aan de kook en klop er de rode-bessengelei door. Laat de saus, als u hem te dun vindt, op een hoge vlam inkoken. Leg de stukken konijn en de paddenstoelen en uien in de saus. Warm alles goed door en strooi er peterselie over.

6 personen

gebied : België
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : In België eet iedereen lekker / Ruth van Waerebeek en Maria Robbins
Een reactie plaatsen