maandag 31 oktober 2022

Nouzillards au Lait (Val de Loire, Centre-Val de Loire, Frankrijk)

NOUZILLARDS AU LAIT (GEBONDEN KASTANJESOEP)

In de rudimentairste vorm van dit boerenrecept werden gebakken kastanjes gewoon in kommen geschept en overgoten met kokende melk. Deze meer geperfectioneerde soep is verbazingwekkend vol van smaak, hoewel hij geen eieren of room bevat.

750 gram kastanjes
30 gram boter
1 ui, gehakt
3 stengels bleekselderij, gehakt
1 liter bouillon
zout
peper
½ liter melk
1 theelepel gehakte peterselie (niet noodzakelijk)


Pel de kastanjes. Smelt de boter in een grote pan, voeg de ui en selderij toe en bak het geheel op een laag vuur, terwijl u vaak roert, 10 minuten, tot alles zacht is. Doe de kastanjes, bouillon, zout en peper erbij. Leg een deksel er op, breng het geheel aan de kook en laat het op een laag vuur, terwijl u de pan af en toe wat schudt, 20 minuten zachtjes koken, tot de kastanjes volledig gaar zijn.
Breng de melk aan de kook, giet hem bij de kastanjes en laat alles nog eens 15 minuten sudderen, tot de kastanjes volledig gaar zijn. Proef, breng de soep op smaak en voeg de peterselie toe. Schep de soep in kommen en dien heet op

4 personen

gebied : Val de Loire, Centre-Val de Loire, Frankrijk
gerechtsoort : soep

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: