maandag 31 oktober 2022

Galettes au Fromage (Bretagne)

GALETTES AU FROMAGE (BOEKWEITGALETTES MET KAAS)

GALETTES
250 gram boekweitmeel
250 gram tarwebloem
10 gram zout
½ liter melk
3½ deciliter water, of meer indien nodig
125 gram boter, geklaard
1 eetlepel olie (niet noodzakelijk) voor de bakplaat

6 eetlepels boter (75 gram)
24 eetlepels geraspte Gruyère (240 gram)


Zeef voor de galettes de twee meelsoorten in een grote kom en doe het zout erbij. Maak een kuiltje in het midden, giet de helft van de melk daarin en roer deze met een houten lepel door het meel om zo een dikke en erg gladde pasta te krijgen. Klop het goed gedurende 1 - 2 minuten, voeg dan de overgebleven melk in twee keer toe, terwijl u na iedere toevoeging stevig klopt. Laat het beslag 30-40 minuten rusten. Doe dan het water erbij en klop het stevig met een houten lepel. Voeg eventueel nog meer water toe om een beslag te verkrijgen met de consistentie van dikke room; goed kloppen. Voeg de helft van de geklaarde boter toe en roer tot hiervan geen spoortje meer is te zien.
Als u een crêpepan of een koekenpan gebruikt, moet u hem met gesmolten boter insmeren of inwrijven en hem zodanig verhitten dat een druppel beslag er meteen in begint te sissen. Schep met een pollepel beslag in de hete pan, draai de pan snel zodat het beslag de bodem gelijkmatig bedekt. Bak dit boven een tamelijk hoog vuur totdat de onderkant lichtbruin kleurt; gooi dan de galette om of draai hem met een spatel. Bak de andere kant bruin en leg hem op een bord. Wrijf de pan opnieuw in met gesmolten boter om aanbakken te voorkomen. Vervolg zo het bakken van de galettes. Wordt het beslag te dik, roer er dan een eetlepel water door.
Leg een gebakken galette in een koekenpan op een laag vuur, besmeer hem met een halve eetlepel gesmolten boter en bestrooi hem met twee eetlepels geraspte Gruyère. Houd dit enkele seconden boven het vuur om de galette te verwarmen en de kaas te laten smelten; vouw dan de galette aan vier kanten naar binnen, zodat u een vierkant krijgt. Doe dit ook met de andere galettes.
Warm serveren.

12 personen

gebied : Bretagne
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : De regionale keuken van Frankrijk : Streekgerechten en specialiteiten uit de Franse provincie / Anne Willan & l’Ecole de Cuisine La Varenne Parijs

Geen opmerkingen: