zondag 30 oktober 2022

Gratin de Pommes de Terre à la Dijonnaise (Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

GRATIN DE POMMES DE TERRE À LA DIJONNAISE (GEGRATINEERDE AARDAPPELEN)

1½ kilogram middelgrote aardappelen
2 eetlepels grof zeezout
5 sjalotten, gepeld en gesnipperd
¾ eetlepel gehakte verse kervel
1½ eetlepel gesnipperde bieslook
zout
versgemalen peper
100 milliliter slagroom
4 eetlepels citroensap
2 eetlepels Dijonmosterd
50 gram Gruyère of belegen kaas, geraspt


Doe de aardappelen in een pan water met het zout. Breng het water aan de kook, draai dan het vuur lager en laat de aardappelen 25 tot 30 minuten sudderen tot ze gaar zijn.
Koel de aardappelen 5 minuten af onder de koude kraan, schil ze dan en snijd ze in dikke plakken. Leg de plakken in een kom en doe er de sjalotten, kervel, bieslook en zout en peper naar smaak bij. Klop de room samen met het citroensap en de mosterd in een kom en schep vervolgens de plakken aardappel voorzichtig maar goed met ie saus om.
Vet een passende ovenschotel met boter in en doe er dan het aardappelmengsel in. Strooi er de geraspte kaas over. Zet de schotel 30 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven tot de saus borrelt. Dien op.

6 personen

gebied : Dijon, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Bourgondië / Réné Emin

1 opmerking:

westhernl zei

Erg lekker door de mosterd. Het gerecht is mooier als je de plakken aardappel dakpansgewijs in de ovenschotel legt.