zondag 30 oktober 2022

Coq au Vin (Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk)

COQ AU VIN (KIP IN WIJN)

1 kip van 2 kilogram
50 gram boter
5 plakken rookspek, in repen gesneden
1 ui, gepeld en gehakt
3 tenen knoflook, uit de knijper
1 bouquet garni
175 milliliter Marc de Bourgogne of goede cognac
20 zilveruitjes, gepeld en heel gelaten
1 theelepel zout
een snufje versgemalen peper
2 eetlepels bloem
1 eetlepel tomatenpuree
1 fles kwaliteits rode Bourgogne
200 milliliter water

GARNERING
2 sneetjes wit brood, korst verwijderd
50 gram boter
1 eetlepel gehakte verse kervel


Snij de kip in 10 stukken. Laat de boter smelten in een zware steelpan op matig vuur. Doe er wanneer de boter heet is de stukken kip in en bak die rondom goudbruin. Schep de stukken kip met een schuimspaan over op een schaal en zet die weg.
Doe het spek in het in de pan achtergebleven vet en bak het 3 tot 4 minuten onder regelmatig omscheppen. Roer er de gehakte ui en knoflook door, laat de ui 1 minuut zweten en doe er dan het bouquet garni bij. Giet er de Marc over en schraap alle aanbaksels los.
Steek de Marc aan. Doe wanneer de vlammen doven de stukken kip terug in de pan en voeg ook de uitjes, het zout en de peper toe. Strooi de bloem over e kip, schep alles goed om en voeg dan de tomatenpuree, wijn en het water toe. Breng het geheel onder voortdurend roeren aan de kook. Draai het vuur lager, leg het deksel op de pan en laat de inhoud onder af en toe roeren 40 tot 45 minuten sudderen.
Maak intussen het garnituur klaar. Snij elke snee brood schuin in twee driehoeken. Snij elke driehoek met een scherp mes tot een hartvorm, waarbij de rechte hoek van de driehoek de punt van het hart vormt. Laat de boter smelten in een koekenpan op matig vuur. Doe er de harten brood in en bak ze aan weerszijden goudgeel. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Doe de gehakte kervel in een ondiepe kom.
Doe de stukken kip wanneer ze gaar zijn met de ui over op een grote voorverwarmde dienschaal. Giet er de saus over. Houd elke hart-crouton bij de punt vast en doop ze in de saus en dan in de gehakte kervel. Zet de harten recht overeind tussen de stukken kip en dien onmiddellijk op. Geef naar believen gekookte nieuwe aardappels, rijst of pasta bij deze schotel.

4 personen

gebied : Bourgondië, Bourgogne-Franche-Comté, Frankrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Bourgondië / Réné Emin

Geen opmerkingen: