maandag 31 oktober 2022

Fougasse (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

FOUGASSE

Fougasse behoort tot dezelfde oude broodfamilie als focaccie, de originele haardbroden. In de Provence zijn deze platte ‘ladderbroden’ (deze bijnaam danken ze aan hun vorm) heel decoratief en bevatten vaak olijven en kruiden. De zoete versies bevatten oranjebloesemwater en amandelen en worden meestal op feestdagen gegeten. Door hun ongewone vorm zijn ze eenvoudig in stukken te breken. Als u wat boekweit of spelt toevoegt aan het deeg, krijgt het brood een nog intensere smaak. U kunt ook een combinatie van witte en volkorenbloem gebruiken. Zorg voor een goede kwaliteit olijfolie en lekkere olijven en kruiden – succes verzekerd.

4 eetlepels olijfolie extra vierge, en wat extra voor het bakken
4½ deciliter lauwwarm water
2 theelepels honing of stroop (naar keuze)
250 gram tarwebloem (of 200 gram tarwebloem en 50 gram boekweit of spelt)
500 gram broodmeel, en wat extra voor het bestuiven
1 zakje (7 gram) gistpoeder
2 theelepels zout
warm water, voor het bakken

VULLING
uw keuze uit:
plakjes knoflook
uiringen
zwarte olijven, in reepjes
onbespoten sinaasappelschil, in plakjes
oranjebloesemwater


Roer de olie, het lauwwarme water en de honing of stroop in een maatbeker door elkaar. Strooi de tarwebloem, het broodmeel, het gistpoeder en het zout in de keukenmachine. Schenk terwijl de machine draait het honingmengsel door de tuit tot u een compact deeg hebt. Laat de machine nog 30 seconden draaien om het gluten te ontwikkelen.
Leg het deeg in een grote, ingevette kom en dek de kom af met een ingevette plastic zak. Laat het deeg op een warme plek 30 minuten tot 2 uur rijzen, of tot het in hoeveelheid verdubbeld is.
Sla met uw vuist op het gerezen deeg, leg het op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het in 5 – 8 minuten tot een zijdeachtige en zachte massa. Leg het deeg weer in de kom, dek de kom af zoals hierboven en laat het deeg nog 20 minuten rijzen, of tot het in hoeveelheid verdubbeld is. Verdeel het deeg in vier stukken. Knijp, sla en kneed de deegballen tot u vier ovale stukken hebt. Rol elk ovaal uit op een ingevette bakplaat tot het drie keer zo groot is en ongeveer 1 centimeter dik. Maak op dezelfde manier de tweede fougasse.
Maak twee rijen schuine inkervingen in beide fougasses en duw de inkervingen iets open.
Bestrijk de fougasses met de extra olijfolie en sprenkel het warme water erover. Voeg uw keuze toe en gebruik knoflook, uiringen, zwarte olijven, sinaasappelschil of oranjebloesemwater.
Bak de fougasse 15 – 20 minuten boven in een op 220°C voorverwarmde oven, of tot ze gerezen, krokant en nog steeds stevig zijn. Maak op dezelfde manier met de twee overgebleven stukken deeg de andere twee fougasses.
Serveer de fougasses warm en eet ze met uw vingers: scheur steeds een reep van de korte kant af.

4 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : brood

bron : De mediterrane keuken : Heerlijke recepten uit Zuid-Europa / Clare Ferguson

Geen opmerkingen: