maandag 31 oktober 2022

Provençaalse geitenkaas met lavendelhoning (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

PROVENÇAALSE GEITENKAAS MET LAVENDELHONING

Honing uit de Provence smaakt naar bloemen, vooral als die van één soort bloem is gemaakt. Honing van lavendel, mimosa of wilde bloemen heeft vaak een heel intense smaak en is helder en licht. Rijpe, kleverige vijgen zijn een van de vele heerlijkheden van het Middellandse Zeegebied. Ze zijn wit (eigenlijk lichtgroen) of zwart (eigenlijk fluweelpaars). Laat u verrassen door dit eenvoudige maar perfecte gerecht.

200 gram jonge verse geitenkaas, zoals chèvre, chabichou of crottin de chavignol, of een combinatie
4 rijpe vijgen
4 eetlepels bloemenhoning, zoals Provençaalse lavendelhoning

PRALINE (naar keuze)
50 gram suiker
50 gram pijnboompitten of gepelde pistachenoten

OM ERBIJ TE SERVEREN
lavendelbloesem (naar keuze)
krokante biscuits


Meng voor de praline de suiker en de pijnboompitten of pistachenoten in een droge koekenpan op hoog vuur. Schud de pan heen en weer (niet roeren) tot de suiker op de bodem en vervolgens de bovenlaag begint te smelten. Draai het vuur lager zodra de kleur begint te veranderen van goud tot diepgoud. Bak het mengsel nog 15 – 30 seconden (in totaal 1 – 4 minuten) en schenk de gekarameliseerde noten op een metalen schaal. Laat ze afkoelen.
Verdeel de kaas over vier kleine borden.
Halveer de vijgen of kerf ze vanaf de bovenkant kruislings in en vouw ze open. Breek de praline in stukken en verkruimel een aantal van die stukken. Strooi de praline over de kaas en sprenkel de honing erover. Leg enkele lavendelbloesems erop (voor de geur) en serveer deze lekkernij met wat krokante biscuitjes.

4 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : nagerecht

bron : De mediterrane keuken : Heerlijke recepten uit Zuid-Europa / Clare Ferguson

Geen opmerkingen: