woensdag 2 november 2022

Wittebonen-tarwesalade met tomaat, dragon en basilicum (Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

WITTEBONEN-TARWESALADE MET TOMAAT, DRAGON EN BASILICUM

Een zomerse Provençaalse variatie. Gebruik rijpe kerstomaten die barstensvol smaak zitten. Bewaar ze niet in de koelkast, want dat is de doodsteek voor tomaten. Ze hebben het beter naar hun zin op de fruitschaal, waar ze lekker verder kunnen rijpen.

WITTEBONEN-TARWESALADE
100 gram tarwekorrels (het liefst een nacht geweekt)
3 teentjes knoflook, gepeld, ongesneden
zout
peper
2 eetlepels sjalotjes, gesnipperd
4 eetlepels extra vergine olijfolie
sap van ½ citroen
250 gram zelf gekookte witte bonen of 1 blik witte bonen à 400 gram
flinke handvol peterselie, grofgehakt

2 theelepels dijonmosterd
1 eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
200 gram rijpe kerstomaten, gehalveerd
4 – 5 takjes dragon, blaadjes gehakt
flinke handvol basilicum, gescheurd


Spoel de tarwekorrels goed af, doe ze in een pan en giet er koud water bij tot ze ruim onderstaan. Voeg de knoflook en ½ theelepel zout toe, breng alles aan de kook en zet het vuur laag. Laat de tarwekorrels koken tot ze gaar, maar nog een beetje stevig zijn. Reken op een kooktijd van 45 – 75 minuten (of 2 uur als je de korrels niet hebt geweekt). Giet ze af en haal de knoflook eruit.
Prak de knoflook tot pulp en meng deze met de sjalot, de olie, het citroensap en zout en peper. Meng deze dressing door de nog warme tarwekorrels. Schep de bonen en de peterselie erdoor.
Roer de mosterd, de olie en de azijn door elkaar en meng deze dressing door de salade.
Leg de tomaten en de kruiden op de salade en hussel ze er vervolgens voorzichtig door.

4 personen

gebied : Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Peulvruchten : Meer dan 160 eigentijdse en inspirerende recepten met onder andere bonen, peulen, linzen en kikkererwten / Jenny Chandler

Geen opmerkingen: