zaterdag 25 september 2021

Salade met makreelmousse

SALADE MET MAKREELMOUSSE

1 krop sla naar keuze
100 gram veldsla, worteltjes verwijderd
50 gram zonnebloempitten of pompoenpitten of 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
1 friszure appel, in stukjes

DRESSING
2 deciliter sinaasappelsap
3 eetlepels zonnebloemolie
3 eetlepels groene olijfolie
2 theelepels grove mosterd
snuf suiker of poedersuiker
zout
peper

MAKREELMOUSSE
1 kleine gestoomde makreel, schoongemaakt
2 - 3 eetlepels crème fraîche
2 eetlepels fijngesneden bieslook
1 eetlepel verse tijmblaadjes
peper


Haal de slabladeren los, was ze en laat ze uitlekken in een vergiet. In een metalen slamandje, waarin de bladeren worden rondgeslingerd, drogen ze extra goed. Rondslingeren in een schone theedoek kan ook, maar doe dit dan wel buiten. Bewaar de sla tot gebruik in een grote plastic zak in de koelkast. Was ook de veldsla en laat uitlekken. Verhit een koekenpan (zonder boter of olie) en rooster hierin, voortdurend omschuddend, de pitten goudbruin (let op, pompoenpitten gaan poffen). Neem de pitten uit de pan en houd ze apart. Geroosterd sesamzaad kun je zo gebruiken.
Kook het sinaasappelsap in tot de helft en laat het iets afkoelen. Meng het sap met de rest van de dressingingrediënten in een afsluitbare, schone jampot of fles. Schud de dressing krachtig door elkaar en voeg naar smaak nog extra zout en peper toe.
Prak het visvlees zo fijn mogelijk en meng het met de crème fraîche. Voor een extra fijne mousse kun je de vis ook door een zeef wrijven of pureren met een staafmixer. Roer de bieslook en de tijmblaadjes erdoor en breng de mousse op smaak met peper. Scheur de grote slabladeren in kleinere stukken en meng ze met de veldsla. Verdeel de salade en appelstukjes over 4 borden en strooi de pitten erover. Schud nogmaals de dressing en sprenkel deze royaal over de salade. Maak met behulp van 2 lepels mooie quenelles van de makreelmousse en leg op elke salade 3 - 4 stuks. Serveer meteen.
Lekker met wat geroosterde sneetjes stokbrood of Turks brood.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Tip september 2005

Geen opmerkingen: