zondag 17 januari 2021

Spinatknödel (Duitsland)

SPINATKNÖDEL (SPINAZIEKNÖDEL)

Ach, Knödel … you love ‘em or you hate ‘em. Vaak zijn ze nogal melig, maar deze Knödel worden heerlijk krokant doordat we ze in de oven bakken en gratineren. Je kunt ook verse spinazie gebruiken, maar diepvriesspinazie maakt het makkelijker de hoeveelheid vocht te reguleren.

750 gram diepvriesspinazie
350 gram oud witbrood zonder korst
1 ui
50 gram boter
3 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
2 eieren
125 milliliter melk
2 eetlepels bloem
zout
peper
snuf vers geraspte nootmuskaat

VOOR HET GRATINEREN
60 gram boter
75 gram geraspte kaas


Doe de bevroren spinazie in een pan met een klein scheutje water en verwarm op laag vuur tot de spinazie ontdooid is. Stort in een vergiet en laat uitlekken en afkoelen. Knijp met je handen zo veel mogelijk vocht eruit en snijd de spinazie met een groot mes kleiner. Snijd het brood in kleine blokjes.
Pel en snipper de ui en bak de snippers glazig in de boter. Doe over in een ruime kom en vermeng met de blokjes brood, spinazie en Parmezaanse kaas. Klop de eieren los met de melk en voeg eveneens toe; meng goed. Breng krachtig op smaak met zout en peper, rasp er wat verse nootmuskaat boven en laat het mengsel 15 minuten in de koelkast intrekken.
Verwarm de oven voor op 200°C. Strooi de bloem over het mengsel en kneed met vochtige handen tot balletjes. Is het mengsel te vochtig, voeg dan nog een klein beetje bloem toe; niet te veel, want dan worden ze taai! Leg de Knödel in een ingevette ovenschaal en bak ze 15 minuten in de oven.
Verdeel voor het gratineren de boter in vlokjes over de Knödel, bestrooi met kaas en bak in nog eens 15 minuten goudbruin. Zet de laatste 5 minuten de grill van de oven aan zodat ze lekker bruin en krokant worden.

4 personen

gebied : Duitsland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Koch! Vegetarisch : De Duitse vegetarische keuken / Marijne & Liesbeth Thomas

Geen opmerkingen: