zondag 17 januari 2021

Maleisische sambal van Pulau Tioman (Kampung Juara, Tioman, Maleisië)

MALEISISCHE SAMBAL

2 kleine rode uien, grofgehakt
4 tenen knoflook
4 rode chilipepers
45 gram gemalen amandelen
2 stengels citroengras, fijngesneden
5 centimeter laos of gember, geschild en fijngehakt
400 gram tomaten, kleingesneden
4 eetlepels zonnebloemolie
2 middelgrote bataten, in blokjes
4 wortelen, in dunne staafjes
½ kleine witte kool, fijngesneden
200 gram minimaïskolfjes, overlangs doormidden gesneden
bosje bosuitjes, in stukjes van 2½ centimeter
4 djeroek-poeroetbladeren, stijf opgerold en fijngesneden
200 milliliter kokosmelk
1 volle dessertlepel suiker of honing
sap van 1 limoen
zout

GARNERING
125 gram taugé
½ komkommer, geraspt
2 rode chilipepers, in lange sliertjes
handvol korianderblad, fijngehakt
flink scheutje sojasaus
sap van 1 limoen
60 gram geroosterde pinda’s, geplet


Pureer de rode uien, knoflook, chilipepers, gemalen amandelen, het citroengras, de laos of gember en de tomaten in een keukenmachine. Houd dit apart.
Verhit de zonnebloemolie in een wok en bak hierin de blokjes bataat tot ze bruin kleuren. Voeg de wortelen toe en bak ze enkele minuten. Voeg de kool toe en bak tot deze begint te slinken.
Voeg de maïs, bosuitjes, djeroek-poeroetbladeren en het tomaten-specerijenmengsel toe. Schep de groenten door dit mengsel. Schenk er zoveel water bij dat er een dikke saus ontstaat. Laat de groenten zachtjes sudderen tot ze beetgaar zijn.
Voeg de kokosmelk, de suiker en het limoensap toe. Breng het gerecht op smaak met zout. Laat alles nog 1 - 2 minuten doorwarmen. Verdeel de taugé, komkommer, koriander, sojasaus, het limoensap en de geplette pinda’s over de sambal.
Serveer hierbij rijst.

4 - 6 personen

gebied : Kampung Juara, Tioman, Maleisië
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : World Food Café : Vegetarische recepten uit de hele wereld / Chris & Carolyn Caldicott

Geen opmerkingen: