zondag 17 januari 2021

Spinazie-Chatsjapoeri (Georgië)

SPINAZIE-CHATSJAPOERI

Chatsjapoeri is het troostvoedsel nummer één van Georgië. Dit met kaas gevulde brood wordt in Georgië zoveel gegeten, dat de prijs van de ingrediënten wordt gebruikt om de plaatselijke inflatie te bepalen. Een heuse chatsjapoeri-index dus. Er zijn allerlei varianten, zoals de ronde imeritian, die op een pizza lijkt, en de eenpersoons ‘bedelaarstas’, die vaak als straatvoedsel wordt verkocht. Dit recept is een kruising tussen allerlei lokale recepten; het zit bomvol spinazie en kruiden en heeft de prachtige bootvorm van de chatsjapoeri uit Adzjarië, dat aan de zwarte Zee grenst.

DEEG
160 gram tarwebloem voor brood of pizza, plus extra om te bestuiven
1 theelepel instant gist
½ theelepel zout
¼ theelepel fijne kristalsuiker
75 gram yoghurt

VULLING
80 gram spinazie
100 gram stevige mozzarella, geraspt
80 gram feta, verkruimeld
60 gram ricotta
2 bosuien
1 eetlepel fijngehakte bladpeterselieblaadjes
1 eetlepel fijngehakte korianderblaadjes
1 theelepel gehakte dilletakjes of dragonblaadjes
3 eieren
zout
versgemalen zwarte peper

koude boter


Maak het deeg. Zeef de bloem boven een kom, strooi e gist over de ene helft van de bloem en het zout en de suiker over de andere. Giet met één hand de yoghurt en 2 eetlepels warm water bij de bloem, terwijl je met je andere hand alles mengt. Voeg zo nodig nog warm water toe om een samenhangende bal te kunnen vormen, maar maak het deeg niet te nat. Kneed het ongeveer 10 minuten op een met bloem bestoven werkvlak tot het soepel en zijdezacht is. Leg het terug in de kom, dek het af met een theedoek en laat het 2 uur rijzen.
Maak de vulling. Stoom de spinazie 3 minuten of tot hij net is geslonken. Laat hem afkoelen en knijp er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie en meng hem in een kom met de feta en ricotta, de bosui, de kruiden, 1 ei en wat zout en peper.
Bestuif je werkvlak en een deegroller met bloem. Verdeel het deeg in twee porties, vorm er ballen van en rol ze allebei uit tot een dunne ovale lap van ongeveer 25 centimeter lang. Verdeel de vulling in bergjes over de lengte van beide deeglappen. Vouw de zijkanten van het deeg een stukje over de vulling en knijp de uiteinden samen om een schuitje te vormen.
Verhit de oven tot 240°C. Laat een pizzasteen (of bakplaat) heel heet worden in de oven. Schuif de schuitjes met behulp van een met bloem bestoven snijplank op de pizzasteen. Bak ze 12 - 15 minuten in de oven tot de kaas goudgeel is. Maak met een metalen lepel een kuiltje in het midden van de vulling van de schuitjes en breek een ei boven elk kuiltje. Bak ze nog 5 minuten of tot het ei net gestold is. Leg er een klontje boter op en serveer ze direct.

2 personen

gebied : Georgië
gerechtsoort : hartige taart

bron : Samarkand : Verhalen en recepten uit Centraal-Azië / Caroline Eden & Eleanor Ford

1 opmerking:

Unknown zei

Beste Esther,

Ik kwam je een aantal jaar geleden op het spoor via je site met Afrikaanse recepten. Werkelijk een schat aan informatie waar ik veel aan heb gehad. In mijn collectie van kookboeken zit welgeteld 1 (Zuid-)Afrikaans kookboek, als ik de Maghreb niet meetel. Die website werkt niet meer, maar is deze informatie nog ergens te vinden? Ik zou je bijzonder erkentelijk zijn.

Met vriendelijke groet,

Joris van Heugten