CREMA CREMADA, OF CATALANA (CATALAANSE ROOMPUDDING)
De Catalaanse roompudding heeft buitengewoon veel weg van de Franse Crème brûlée, maar de Catalanen claimen de uitvinding. Argument: het recept komt pas laat voor in Franse kookboeken, helaas kunnen de Catalanen geen eerdere bron aanvoeren.
¼ liter melk
¼ liter slagroom
stuk citroenschil zonder wit
½ kaneelstokje
2 grote eierdooiers
40 gram suiker
20 gram maïzena
bruine basterd of rietsuiker voor de karamel
Melk en room plus citroenschil en kaneelstok aan de kook brengen. Kwartier laten staan, dan kaneel en citroen eruit vissen.
Dooiers, suiker en maïzena met een mixer tot een luchtig geheel kloppen. Melk weer tot het kookpunt brengen, al kloppende bij het dooiermengsel schenken. Terug in de pan, roerend laten binden op laag vuur.
Overbrengen in twee vuurvaste potjes (2 deciliter). Geheel laten afkoelen. Met suiker bestrooid vlak onder een gloeiende grill zetten en laten karamelliseren. Eigenlijk hoort het te gaan met een gloeiende pook of een gasbrander. Maar dit lukt ook.
2 personen
gebied : Andorra
gerechtsoort : nagerecht
bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor
woensdag 1 juli 2020
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten