woensdag 1 juli 2020

Tirtech (Luxemburg)

TIRTECH

Uit de Luxemburgse kooktraditie. Daarover worden vaak flauwe opmerkingen gemaakt, zoals ‘Frans met Duitse porties’. Intussen bestaat er wel degelijk een eigen keuken, gebaseerd op de aardappel en dus aantrekkelijk voor een rechtgeaarde Nederlander.
Lange tijd had je in Esch sur Sure een bloeiende textielfabriek waar met loden stof en een weefsel van linnen met wol, Ti(i)rtech, of Ti(i)rteg (tech = doek) maakte. Daaraan hebben deze rulle pannenkoekjes hun naam te danken: je ziet er het weefsel in. Voor Amerikanen het ultieme Luxemburgse gerecht: Sauerkraut burgers. Voor ons weer eens iets anders met zuurkool. Bij een echte Letzebuerger feestje in de winter moet er zeker Tirtech zijn. Men eet de pannenkoekjes graag met een frisse sla, maar ook met begeleiding van een bokking. Liefst met een glas Luxemburgse Moezelwijn.

350 gram vastkokende aardappels
250 gram zuurkool
75 gram mager rookspek
1 gesnipperd uitje
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
1 ei
paneermeel
boter


Ongeschilde aardappels gaarkoken in veel water. Afgieten, koud spoelen, pellen en door een pureeknijper drukken.
Intussen de zuurkool 10 minuten koken in eigen vocht, goed laten uitlekken. Mengen met de puree.
Rookspek heel fijnsnijden, in eigen vet zachtjes knapperig bakken met de uiensnippers. Laten uitlekken en door de puree roeren met de peterselie. Alles op smaak brengen met flink zout en peper.
6 Koekjes vormen (7 centimeter diameter). Door losgeklopt ei rollen en dan door paneermeel.
Klontje boter verhitten in een grote koekenpan met anti-aanbakbodem. De Tirtech aan beide kanten bruinbakken.

2 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: