woensdag 1 juli 2020

Mummentaart (Luxemburg)

MUMMENTAART (GROOTJES APPELTAART)

DEEG
300 gram broodbloem
3 ½ gram instantgist
1 theelepel suiker
1 deciliter lauwe melk
25 gram zachte boter
25 gram witte basterdsuiker
1 ei, losgeklopt
1 ½ theelepel zout

VULLING
750 gram appels (Cox’s orange pippins)
2 middelgrote eieren
2 - 3 opgehoopte eetlepels suiker
1 deciliter room
1 deciliter melk
kristalsuiker


Bloem in een kom storten. Gist erdoor roeren. Doorkneden met de overige deegingrediënten, behalve het zout. Dan het zout erbij en een soepel deeg kneden. Misschien is daarvoor nog wat melk nodig. Laten rijzen tot tweemaal de omvang onder een vochtige doek (1 uur).
Oven voorverwarmen op 180°C. Deeg uitrollen tot een ronde plak van 36 centimeter op een licht met bloem bestoven werkvlak. Ingevette vlaaivorm van 30 centimeter diameter voeren. Kwartier laten narijzen onder de doek.
Geschilde appels in parten snijden, dakpansgewijs over het deeg leggen. Eieren, suiker, room en melk door elkaar kloppen. Over de appels schenken. De taart in 40 - 50 minuten mooi bruinbakken. Warm serveren met kristalsuiker.

4 personen

gebied : Luxemburg
gerechtsoort : nagerecht

bron : Aan tafel! : Bijzondere Europese streekgerechten / Janny de Moor

Geen opmerkingen: