woensdag 14 juni 2017

Pruimengelei met rozijnen

PRUIMENGELEI MET ROZIJNEN

2 kilogram pruimen
1 deciliter appelsap
100 gram rozijnen
1 deciliter slivovitsj of (pruimen)brandewijn
1 kilogram geleisuiker


Pruimen wassen en halveren. Uit 4 pruimen pitten verwijderen. Met notenkraker pitten kraken en binnenste eruit nemen. In pan doen: pruimen, appelsap en binnenste van pitten. Met deksel op pan in 30 minuten zachtjes tot moes koken. Schone theedoek vochtig maken en in vergiet hangen. Vergiet op andere pan of kom zetten. Pruimenmoes overdoen in vergiet en in 4 uur sap eruit laten lekken. Intussen rozijnen met slivovitsj minstens 2 uur laten wellen.
1 Liter pruimensap afmeten. In grote pan doen. Geleisuiker en rozijnen met slivovitsj erdoor roeren. Al roerende aan de kook brengen en 4 minuten doorkoken. Intussen 4 jampotjes à 320 milliliter en deksels afwassen in heet water met soda. Goed afspoelen met schoon water. Jampotjes en deksels omgekeerd op theedoek zetten. Eventueel met schuimspaan schuim van gelei scheppen. Jampotjes tot aan rand vullen met hete gelei. Direct afsluiten. Potjes 10 minuten op hun kop zetten. Op elk potje etiket met naam en bereidingsdatum zetten.
Houdbaarheid: 1 jaar.

8 personen

voedingswaarde : 55 kcal per eetlepel
voor- / bereidingstijd : 45 / 20 minuten

gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : Tip augustus 1990

Geen opmerkingen: