woensdag 14 juni 2017

Japanse noedelsoep met zeewier en gerookte vis (Japan)

JAPANSE NOEDELSOEP MET ZEEWIER EN GEROOKTE VIS

1 liter dashi
4 lente-uitjes
500 gram schelvis, gerookte
Japanse sojasaus
1 pakje wakame
shichimi togarashi
wasabipasta
2 pakjes boekweitmie


Wakame is een zeewier die gedroogd te verkrijgen is. Dashi is een Japanse bouillon die gemaakt wordt van zeewier en geraspte bonito, een soort tonijn en verkocht in de vorm van poeder of vloeibaar concentraat. Gebruik voor de boekweitmie bij voorkeur Japanse noedels als udon, ramen, somen of soba.
In plaats van gerookte schelvis kunt u ook van huid ontdaan en in stukken gesneden kabeljauw (een stuk per persoon) gebruiken. Ook vlees smaakt fantastisch in deze soep, u kunt dan naar eigen voorkeur bijvoorbeeld gerookte kip, geroosterd varkensvlees of fijngesneden biefstuk gebruiken, maar ook geblancheerde groenten vormen een goede combinatie. Een goede vervanging voor de Shichimi togarashi is Japans zevenspecerijenpoeder.
Bereid de noedels, laat ze uitlekken en leg ze in koud water. Doe de vis in een kom en giet er kokend water over. Laat 2 minuten staan, giet af (als u wenst, kunt u van de vloeistof bouillon maken, maar deze zal dan een beetje troebel zij n). Snijd de lente-uitjes.
Verhit de bouillon, voeg het wakame-zeewier toe, breng weer aan de kook en voeg de vis en de uitgelekte noedels toe en breng weer aan de kook. Serveer direct, bestrooi met de gesneden lente-uitjes en de Shichimi togarashi of het Japanse 7-specerijenpoeder, indien gebruikt. Geef er wasabipasta en sojasaus op aparte kleine schaaltjes bij.

4 personen

land : Japan
gerechtsoort : soep

bron : Tanja van Bergen [koken_is_leuk]
Een reactie posten