zondag 18 september 2016

Roastit Bubble-Jock (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

ROASTIT BUBBLE-JOCK (KERSTKALKOEN)

125 milliliter melk
1 ¼ kop grof vers broodkruim
1 gesnipperde selderijstengel
1 gesnipperde kleine ui
1/3 kop fijngehakte waterkastanje
300 gram kippenlevers in stukjes
2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
snufje nootmuskaat
250 gram gekruid gehakt
1 theelepel worcestersaus
1 geprepareerde kalkoen (3,5 kilogram)
500 milliliter warm water
60 gram gesmolten boter
2 eetlepels rode-bessen- of pruimenjam


Verhit de oven voor op 180°C. meng melk, broodkruim, selderij, ui, waterkastanje, de helft van de levers, 1 eetlepel peterselie en nootmuskaat in een kom. Meng in een andere kom het gehakt, de rest van de peterselie en de saus. Spoel de kalkoen van binnen en buiten grondig af en dep hem droog. Stop het broodkruimmengsel aan e onderkant in de kalkoen en maak het gat dicht met cocktailprikkers of garen. Stop het gehaktmengsel aan de bovenkant in de kalkoen en sluit af met prikkers. Leg de kalkoen in een diepe braadslede op een rooster. Doe het water in de braadslede, samen met de rest van de levers en de hals. Besmeer de kalkoen met boter en braad hem ruim 2 uur in de oven. Schep het vocht zo nu en dan over de kalkoen. Haal de kalkoen uit de oven, leg hem op een schaal en laat 10 minuten afgedekt staan. Doe het braadvocht, de levers en de jam in een pannetje. Laat dit mengsel 10 minuten onder voortdurend roeren tot de helft inkoken. Zeef het mengsel en dien op met de kalkoen.

6 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 140 minuten

gebied : Schotland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Schots koken / Anne Wilson