zondag 18 september 2016

Pecenije od Sneceg Buta (Wojwodina, Servië)

PECENIJE OD SRNECEG BUTA (GEBRADEN REEBOUT)

1,5 kilogram reebout zonder bot
zout
100 gram spek in dunne plakjes
½ bosje peterselie
wat dille, liefst vers
1 kleine ui
½ bosje selderij
1 laurierblad
1 theel. gekneusde witte peperkorrels
75 gram olie
150 gram braadvet
150 gram zure room
1 deciliter rode wijn


Maak het vlees panklaar en wrijf het in met zout. Hak de peterselie, de dille, de ui en de selderij fijn, vermeng ze met het laurierblad, de peperkorrels en 75 gram olie en bestrijk met deze marinade het vlees. Wikkel de reebout in aluminiumfolie en zet hem een nacht in de koelkast. Verhit het braadvet, doe 1/3 ervan in een braadslee en leg het vlees erin. Giet de rest van het vet over het vlees en bedek het met de plakjes spek. Zet het vlees 30 minuten in een hete oven, giet dan de room en de wijn erbij en laat het vlees in 60 - 90 minuten gaar worden. Neem het gare vlees uit de braadslee en giet het vocht in een pannetje. Kook het vocht enigszins in en breng het op smaak. Proef het vlees en zet het zonodig nog even in de oven. Snijd de reebout in plakken, doe deze op een voorverwarmde schotel en giet de saus erover.
Geef er pasta bij, rode kool en vossebessen met stoofpeertjes.

4 personen

land : Servië (Wojwodina)
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck