zondag 18 september 2016

Umeboshi (Japan)

UMEBOSHI (GEPEKELDE PRUIMEN)

750 gram kleine, amper rijpe pruimen
350 gram steen- of zeezout


Was de pruimen. Neem een grote platte schaal waarin een bord past, dat kan worden verzwaard om de pruimen te persen. Leg de pruimen in de schaal, dek af met water en laat een nacht weken. Giet het water af en haal de pruimen uit de schaal. Strooi een laag zout in de schaal en leg daar een laag pruimen op. Gebruik meer zout en meer pruimen tot ze op zijn. Besluit met een laag zout. Leg er een bord op en verzwaar met een of ander gewicht. Verdubbel het gewicht na 5 dagen. Laat het ongestoord nog 14 dagen staan en giet dan het zoute vocht af, dat zich heeft verzameld. Bewaar dit in een afgesloten fles. Droog de pruimen 2 dagen in de zon op een bord of 1 dag in een zeer lauwe oven. Plaats ze in een warm vertrek en laat nog een dag drogen. Doe de pruimen in wijde potten en sluit goed af. Zet ze 3 weken weg en giet er dan het bewaarde zoute vocht bij. Sluit af en zet 1 week weg. Giet ze af en droog ze weer op dezelfde wijze.
Serveer deze gezouten, gedroogde pruimen als pikant bijgerecht bij vleesgerechten, als voorafje of op zijn Japans als besluit van de maaltijd met een kom rijst. Ook lekker als snack, vooral bij sake.

4 personen

gebied : Japan
gerechtsoort : tafelzuur

bron : Japan / Jacki Passmore