zondag 18 september 2016

Pecena Curka Nadevana Pecurkama (Joegoslavië)

PECENA CURKA NADEVENA PECURKAMA (KALKOEN MET CHAMPIGNONVULLING)

250 gram champignons
50 gram vet
250 gram doorregen rookspek
zout
witte peper
1 laurierblad
1 kleine kalkoen van 2 kilogram


Blancheer de champignons heel even in kokend water, giet ze af en snijd ze in dunne plakjes. Snijd 100 gram van het spek in kleine stukjes en bak ze uit. Doe de champignons, de peper, het laurierblad en het zout erbij en laat alles 20 minuten bakken. Roer het af en toe om. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen. Maak de kalkoen schoon, dep hem droog en vul de buikholte met de champignonvulling. Zet de kalkoen nu een nacht in de koelkast, zodat het vlees de smaak van de vulling aanneemt. Naai de kalkoen de volgende dag dicht met keukengaren. Snijd de rest van het spek in plakjes en bedek daar de kalkoen mee. Leg de kalkoen in een grote braadslee en braad hem in 2 tot 3 uur gaar. Begiet de kalkoen af en toe met het braadvocht. Verwijder voor het opdienen het garen, snijd de kalkoen in stukken, schik de stukken op een voorverwarmde schotel en garneer met de champignonvulling. Hierbij past heel goed Slavonische servettenbal en/of een met olie en azijn aangemaakte salade van even gekookte bloemkool.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Joegoslavische keuken : 200 bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck