zondag 27 december 2015

Karper met kool (Rusland)

KARPER MET KOOL

500 g savooiekool, in reepjes gesneden
100 g boter
zout
750 g karper, in moten gesneden
witte peper uit de molen
2 eetlepels bloem
1 ui, gepeld en kleingesneden
5 eetlepels tomatenpuree
3 zure augurken, fijngehakt
1 eetlepel kappertjes
3 eetlepels paneermeel

Doe de reepjes kool, 25 g van de boter en wat zout in een pan met ½ dl water. Breng het geheel aan de kool. Temper de hittebron, leg het deksel op de pan en laat de kool circa 20 minuten zachtjes koken tot hij gaar is. Bestrooi de moten karper met wat zout en peper en wentel ze door de bloem. Verhit 50 g van de boter in een grote koekepan en bak hierin de moten karper rondom bruin. Voeg de ui toe en fruit deze even mee. Voeg de tomatenpuree, de augurken, de kappertjes en ½ dl water toe. Roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook. Temper de hittebron en laat de vis circa 10 minuten zachtjes koken in de saus. Schep de helft van de gare kool in een ovenschaal. Leg de karper op de kool en schenk er de saus over. Dek het geheel af met de rest van de kool. Bestrooi het gerecht met het paneermeel en verdeel de rest van de boter in klontjes over de bovenkant. Bak de karper circa 20 minuten in de op 200 ºC voorverwarmde oven tot er een bruin korstje is ontstaan.

4 personen

land : Rusland
gerechtsoort : visgerecht

bron : Het groot Europees kookboek / Martin van Huijstee