zondag 27 december 2015

Baklazjany satsivi (Rusland)

BAKLAZJANY SATSIVI (AUBERGINES MET WALNOTENSAUS)

8 kleine aubergines
zout
boter of olie

WALNOTENSAUS
150 gram gepelde walnoten
3 à 4 tenen uitgeperste knoflook
1 theelepel korianderpoeder
3 deciliter bouillon
2 fijngehakte uien
¾ theelepel kaneel
2 kruidnagelen
1 theelepel cayennepeper
6 eetlepels rode wijnazijn
1 à 2 eetlepels bloem


Was de aubergines en snijd ze in plakken van ca. 1 cm. Bestrooi ze met zout, laat ze 15 minuten staan en droog ze goed. Bak ze in boter of olie aan beide kanten bruin.
Voor de saus 100 g van de walnoten fijnstampen of bijvoorbeeld in een koffiemolen fijnmalen, en mengen met de knoflook, de koriander en wat zout. Roer de bouillon er doorheen tot u een romige saus krijgt, giet deze over in een pan.
Fruit de uien tot ze glazig zijn, doe ze bij de saus en laat deze ca. 10 minuten sudderen. Roer de kaneel, kruidnagelen en cayennepeper door de wijnazijn en giet dit ook bij de saus. Maak met een beetje water een papje van de bloem, roer dit er ook doorheen en laat alles nog 10 minuten sudderen. Leg de gebakken aubergines op een schaal, giet de saus er overheen en garneer het gerecht met de rest van de walnoten.

4 personen

land : Rusland
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Russische keuken / Eveline Brouwers, Geerte Groen