donderdag 3 januari 2019

Slavische leverknoedels (Joegoslavië)

SLAVISCHE LEVERKNOEDELS

375 gram kippenlevers
8 sneetjes witbrood met korst, of een gelijke hoeveelheid knapperig Italiaans brood of broodjes
2,5 deciliter warme kippenbouillon of melk
2 eetlepels boter of spekvet
1 kleine ui, gehakt
2 eieren
1 flinke theelepel zout
1 flinke theelepel peper
½ kop (1,25 deciliter in maatbeker) vers gehakte peterselie
droog wit broodkruim, zoveel als nodig is


Maak de levers goed schoon en verwijder alle vliezen. Dit moet grondig gebeuren, anders is de lever moeilijk te malen. Week het brood in kippenbouillon of melk, totdat de vloeistof is afgekoeld en helemaal is opgenomen. Maal de lever, het brood, de boter of het vet en de ui in een vleesmolen op de fijnste stand. U kunt alles ook malen in een keukenmachine, maar doe dit snel en voorzichtig en met korte stoten, anders wordt de lever vloeibaar.
Klop de eieren, het zout, de peper en peterselie door het mengsel. Voeg met één eetlepel tegelijk zoveel broodkruim toe tot het mengsel te hanteren maar nog wel vochtig is. Vorm er met natte handen balletjes van met een doorsnede van 2,5 centimeter.
Laat een proefballetje in de soep vallen. Laat met het deksel schuin op de pan 18 à 20 minuten zachtjes koken. Het balletje moeten boven komen drijven en door en door gaar zijn. Kook de resterende balletjes, met 6 à 8 tegelijk. Laat uitlekken en houd tot het serveren warm in kippenbouillon.
U kunt de balletjes een paar uur bewaren, daarna worden ze slap. Warm ze een paar minuten op in de soep.

5 à 6 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De hele wereld houdt van kippensoep / Mimi Sheraton

Geen opmerkingen: