donderdag 3 januari 2019

Preisalade (Joegoslavië)

PREISALADE

Voor deze fijne salade moet u jonge, zachte preitjes kopen (vooral in het voorjaar verkrijgbaar).

600 gram prei
¼ liter water
1 theelepel zout
3 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
peper
zout
1 mespuntje suiker
8 - 10 groene olijven met paprikavulling


Water en zout in een pan doen en op grote pit aan de kook brengen.
Intussen de preien schoonmaken. De harde buitenbladeren en het wortelgedeelte verwijderen. Onder koud stromend water grondig afspoelen, zodat alle zand tussen de bladeren wordt verwijderd. Dan laten uitlekken en in 3 centimeter lange stukken snijden.
De stukken prei in het kokende zoute water leggen en 2 à 3 minuten laten blancheren. De stukjes prei in een vergiet laten uitlekken en op een schaal schikken.
Olie, azijn, kruiderijen en fijngehakte olijven gelijkmatig over de stukjes prei verdelen. Enige minuten laten intrekken als u de prei warm wilt opdienen; anders 20 - 30 minuten laten afkoelen (eventueel na de eerste koeling in de koelkast zetten).
Dit groentegerecht past uitstekend bij kort gebraden vlees als bijv. biefstuk, licht gebakken vis en licht gebraden gehakt.
Variant: Preisalade volgens bovenstaand recept klaarmaken, maar dan de steeltjes in ½ centimeter dikke schijfjes snijden; 1 rode paprika doormidden snijden, steel, zaad en zaadlijsten verwijderen; de paprika wassen en in dunne reepjes snijden. Paprikareepjes en schijfjes prei tegelijk blancheren. Laten uitlekken en op een schaal schikken.

4 personen

land : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De populairste buitenlandse recepten : Italië, Griekenland, Spanje, Joegoslavië en Hongarije (Helmond-Keukengidsen)

Geen opmerkingen: