donderdag 3 januari 2019

Krofne sa Pekmezom (Vojvodina, Servië)

KROFNE SA PEKMEZOM (GEVULDE PANNEKOEK)

3 deciliter lauwe melk
30 gram suiker
30 gram gist
500 gram bloem
wat zout
100 gram boter
1 potje confiture naar smaak
wat vet of olie
vanillesuiker


Los de suiker en de gist op in de lauwe melk en doe er een eetlepel bloem bij. Laat dit mengsel 15 minuten afgedekt op een warm plekje staan.
Doe de rest van de bloem in een schaal, maak een kuiltje in het midden en giet daar de gistoplossing in. Doe de gesmolten boter erbij en verwerk alles zorgvuldig tot een mooi glad deeg. Het deeg is pas klaar als het niet meer aan de wand van de schaal blijft kleven. Laat het deeg nu 30 minuten op een warme plek rijzen en rol het dan uit tot een rechthoek van 2 centimeter dikte. Leg op de helft van het deeg op regelmatige afstanden steeds een hoopje confiture. Klap de andere helft van het deeg er overheen. Steek nu met een waterglas ronde koekjes uit het deeg, steeds met de hoopjes confiture in het midden. Laat de koekjes nog een half uur staan en frituur ze dan in ruim vet bij een temperatuur van 180°C. Draai ze halverwege de baktijd om. Neem ze uit het vet, laat ze uitlekken en bestrooi ze met vanillesuiker.

4 personen

gebied : Vojvodina, Servië
gerechtsoort : gebak

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: