donderdag 3 januari 2019

Vinogradarska Bundevara (Servië)

VINOGRADARSKA BUNDEVARA (WINTERS POMPOENGEBAK)

500 gram deegbladen
125 gram boter
1 kilogram pompoenvlees
350 gram suiker
1 ¼ liter melk
6 eieren
200 gram vet of olie
4 pakjes vanillesuiker


Snijd de deegbladen op maat voor een bakblik of een springvorm. Snijd het pompoenvlees in stukken en draai het door de gehaktmolen of pureer het anderszins. Verhit in een braadpan 60 gram boter en voeg daar de pompoenpuree, 200 gram suiker en 1 kopje melk aan toe en breng alles aan de kook. Laat de massa op een laag pitje inkoken, voeg steeds wat melk toe totdat er nog maar 1 kopje melk overblijft. Haal het mengsel van het vuur en laat het afkoelen. Roer in een schaal 6 eierdooiers met 150 gram suiker en 60 gram boter schuimig en voeg dit vervolgens beetje bij beetje bij het pompoenmengsel. Goed roeren. Voeg ook de rest van de melk en de pakjes vanillesuiker toe. De crème moet niet te dun worden, voeg zonodig minder melk toe. Klop de eiwitten stijf en roer ze ook door het pompoenmengsel.
Bestrijk drie blaadjes deeg met olie of gesmolten vet, leg ze op het bakblik en bedek ze met wat van de pompoenvulling. Leg er weer een paar deegblaadjes op en daarop weer een laag pompoenvulling enzovoort. Bovenop moet een deegblad komen. Bak het pompoengebak in een voorverwarmde oven bij een temperatuur van 200 - 210°C gedurende 55 - 65 minuten goudgeel. Snijd de taart in vierkantjes en bestrooi ze met de rest van de vanillesuiker.

4 personen

gebied : Servië
gerechtsoort : gebak

bron : De Joegoslavische keuken : 200 Bijzondere recepten uit de veelzijdige Balkan-keuken / Roland Gööck

Geen opmerkingen: