donderdag 3 januari 2019

Srpski Ajvar (Joegoslavië)

SRPSKI AJVAR (GEROOSTERDE SALADE MET AUBERGINES EN PAPRIKA)

Een schaal vol groente: paprika, courgette en aubergine. U schenkt er een sausje over van citroensap, knoflook en dragon. Zo’n salade gaat heel goed samen met geroosterde vleesspiezen. Eén en al Joegoslavië op uw bord!

1 aubergine (450 gram)
7 eetlepels olijfolie
zout
3 rode paprika’s
1 courgette (300 gram)
½ citroen
1 theelepel paprikapoeder (mild)
1 theelepel witte basterdsuiker
1 theelepel dragon
peper
2 teentjes knoflook
5 takjes peterselie


Oven voorverwarmen op 200°C. Aubergines wassen en kroontjes verwijderen. In plakken van 1 centimeter dikte snijden. Plakken aan weerskanten insmeren met 4 eetlepels olijfolie en bestrooien met zout. Paprika’s wassen, halveren en zaadlijsten verwijderen. Courgette wassen en kroontje verwijderen. In lengte halveren. Binnenkant van paprika’s en courgette insmeren met 1 eetlepel olijfolie. Op rooster aubergineplakken vlak tegen elkaar aan leggen. Stukken courgette en paprika met schil naar boven ernaast leggen. Op rooster in midden van oven groenten in 20 minuten zacht laten worden. Intussen citroen uitpersen. In kommetje doe: rest van olie, citroensap, paprikapoeder, basterdsuiker, dragon, zout en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Door elkaar roeren en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten. Aubergine, courgette en paprika’s uit oven nemen. In 30 minuten laten afkoelen. Paprika’s in heel kleine stukje snijden. Courgettehelften in lengte in repen snijden en in heel kleine stukjes snijden. Aubergine, courgette en paprika tot gebruik afgedekt wegzetten.
Platte schaal bekleden met aubergineplakken. Sausje nogmaals doorroeren. Helft van sausje over aubergineplakken sprenkelen. Courgette in midden op aubergineplakken scheppen. Paprikastukjes op courgette scheppen. Rest van sausje over courgette en paprika schenken. Salade garneren met toefjes peterselie.

4 personen

voedingswaarde : 210 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd / wachttijd : 45 / 5 / 30 minuten

land : Joegoslavië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Speciaal 3 : 60 gerechten uit 10 landen rond de Middellandse Zee

Geen opmerkingen: