woensdag 3 juni 2020

Torta tal-Lampuki (Malta)

TORTA TAL-LAMPUKI (MALTEZER LANGSTAART-VISPASTEI)

750 gram langstaart-vis (goudmakreel), zonder kop of staart, in dikke moten gesneden
bloem, gezeefd
1 deciliter olijfolie
175 gram uien, gehakt
250 gram tomaten, ontdaan van vel en zaad, gehakt
125 gram voorgekookte doperwten
250 gram bloemkool, in stronkjes gebroken
1 theelepel droge gemengde kruiden (tijm, oregano, marjolein, bonenkruid)
175 gram zwarte olijven, ontpit en in blokjes gesneden
2 theelepels geraspte citroenschil
500 gram bladerdeeg
zout
peper
2 eieren, losgeklopt
1 eierdooier, losgeklopt met 1 eetlepel water


Bestuif de moten vis met de bloem. Verhit 4 eetlepels olie in een bakpan en bak de vis licht aan beide kanten. Laat de vis afkoelen en verwijder de graten.
Fruit de uien in de rest van de olie en doe daar vervolgens de tomaten bij. Laat het geheel even staan en voeg dan de doperwten, bloemkool, kruiden, olijven, citroenschil en vis toe. Doe het deksel op de pan en laat alles 5 minuten sudderen. Beboter een pasteibak van 1 liter inhoud en bedek bodem en zijwand met tweederde van het deeg. Kruid het mengsel met zout en peper, doe er de eieren bij en giet dan het mengsel in de pasteivorm. Dek alles met deeg af, smeer er met een kwastje eierdooier op en maak er gleuven in.
Bak de pastei in ongeveer 40 minuten goudbruin in een op 190°C voorverwarmde oven.

4 - 6 personen

gebied : Malta
gerechtsoort : visgerecht

bron : “Maltese Cuisine” door Anton B. Dougall, in Vis, Schaal- en Schelpdieren (Praktisch koken) / Richard Olney

Geen opmerkingen: