woensdag 23 oktober 2019

Sayur Udang Bayam (Maleisië)

SAYUR UDANG BAYAM (GARNALEN MET SPINAZIE)

250 gram grote ongepelde garnalen
3 eetlepels arachideolie
1 handvol spinazie of snijbiet
1 ui, in plakjes gesneden
1 à 2 rode pepers, ontdaan van zaad en in smalle reepjes gesneden
1 teentje knoflook, fijngestampt
½ theelepel kurkumapoeder
1 theelepel zout
2 koppen bouillon (bij voorkeur kookvocht van garnalen)
2 koppen kokosmelk
½ kop dikke kokosmelk


Was de garnalen en pel ze. Houd de koppen en schalen apart. Verhit 1 eetlepel olie en bak in een pan de koppen en schalen van de garnalen al omscheppende aan tot ze van kleur veranderen. Voeg 4 koppen kokend water toe en 1 theelepel zout. Breng alles aan de kook en laat het gedurende 20 à 30 minuten heel zachtjes doorkoken.
Kook daarna het vocht in tot de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. Zeef het en houd het apart.
Was de spinazie of snijbiet en hal ze fijn. Verhit 2 eetlepel olie en laat de ui erin kleuren. Voeg de pepers en de spinazie of snijbiet toe. Laat alles al omscheppende 1 minuut bakken. Doe er vervolgens de bouillon (kookvocht van de garnalen) en het zout bij. Breng het aan de kook en roer de kokosmelk erdoor. Laat alles 2 à 3 minuten zachtjes koken (indien men snijbiet gebruikt kan de kooktijd verdubbeld worden). Roer de garnalen en de dikke kokosmelk erdoor.
Breng het gerecht opnieuw aan de kook.
Temper onmiddellijk daarna de hittebron en laat alles gedurende 2 à 3 minuten zachtjes pruttelen. Dien het gerecht onmiddellijk op. Indien men het langer dan 3 minuten na het toevoegen van de garnalen op het vuur laat staan, loopt men de kans dat de garnalen hard en taai worden.

6 personen

land : Maleisië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Aziatisch kookboek / Charmaine Solomon

Geen opmerkingen: