woensdag 23 oktober 2019

Rijst met gevogelte (Laos)

RIJST MET GEVOGELTE

1 panklaar haantje (1,2 kilogram)
100 gram soepgroente (wortel, selderij, prei, ui)
zout
200 gram langkorrelige rijst
20 gram gedroogde shiitake paddenstoelen
8 Chinese worstjes
80 gram uien
2 tenen knoflook
80 gram mager varkensvlees (buikstuk)
1 rode chilipeper
2 eetlepels arachideolie
2 eetlepels vissaus
1½ eetlepel lichte sojasaus
1½ eetlepel donkere sojasaus
versgemalen peper naar smaak
zout naar smaak
1 eetlepel rao ram (Vietnamese koriander)
1 bosuitje, in smalle ringetjes


Spoel de kip van binnen en van buiten schoon onder de kraan. Maak de groenten schoon, schil ze indien van toepassing en snijd ze kleiner. Doe vervolgens de kip met de groenten in een pan en overgiet alles met koud water. Strooi er wat zout bij. Breng het water aan de kook, schuim regelmatig af en pocheer de kip ongeveer 40 minuten boven een laag vuur. Schuim tussentijds af. Haal de kip uit de pan en laat hem enigszins afkoelen. Zeef de bouillon. Kook de rijst met ½ liter bouillon 20 minuten boven een laag vuur. Roer af en toe om. Laat intussen de paddenstoelen 20 minuten weken in lauwwarm water. Ontvel en ontbeen de kip en snijd het vlees in stukken van 2 centimeter. Halveer de worstjes. Pel de uien en knoflook en hak ze fijn. Snijd het varkensvlees in kleine blokjes. Halveer de chilipeper en verwijder het zaad. Hak het vruchtvlees fijn. Haal de paddenstoelen uit het weekwater, verwijder de steeltjes en snijd de hoeden in vieren. Verhit de olie in een wok en braad er de worstjes van alle kanten in aan. Voeg daarna de stukjes varkensvlees, uien en knoflook toe en bak alles 2 minuten. Voeg de stukjes kip toe en bak weer 2 minuten. Voeg de paddenstoelen toe. Voeg de vissaus, beide soorten sojasaus en 1 deciliter bouillon toe. Schep de gekookte rijst erdoor. Strooi er zout, peper en koriander bij. Bestrooi het gerecht met de bosuitjes en dien onmiddellijk op.

4 personen

gebied : Laos
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Gevogelte (Koken zonder grenzen) / Angelika Mayr

Geen opmerkingen: